Septembrie este luna in care antreprenorii incep deja sa se gandeasca la anul urmator, Octombrie este luna in care planurile incep sa prinda contur sub forma unei strategii si a unui buget.
Structura unui buget
Acestea sunt luni de lucru intens la bugetul anului viitor. Si cum un buget nu este un simplu exercitiu de aritmetica, ci este mai degraba transpunerea in cifre a tututror ideilor si actiunior pe care antreprenorul le gandeste pentru anul urmator, o componenta importanta a acestui buget este si trebuie sa fie Cash-Flow-ul. Sau altfel spus, cum si de unde-si finanteaza afacerea toate actiunile. Sunt sigura si as putea spune ca deja am avut cu o parte din clientii nostri aceste discutii, despre cum vor evolua afacerile lor in lunile urmatoare si mai ales in anul urmator.
Cum finantam viitoarele planuri?
Daca exercitiul strategiei si previziunii este in sine un exercitiu complicat, care implica multa responsabilitate si multa asumare, cei care reusesc sa-l duca pana la capat, vin la noi cu mult entuziasm sa ne impartaseasca ideile lor de crestere si dezvoltare. Iar noi, departe de a avea in intentie sa le taiem aripile sau sa-i trezim brusc din contemplarea in care nu de putine ori ii surprindem, la un moment dat punem nelipsita intrebare “ Wow,
super, minunat ca ati gandit cresterea, dezvoltarea afacerii pentru anul urmator. Dar v-ati gandit si cum o veti finanta, nu-i asa? Din ce resurse?” Acesta este momentul in care cei mai multi dintre ei primesc parca un
dus rece instantaneu. Nu si-au pus problema niciodata cum o sa finanteze cresterea asta dorita de doi digiti pe care o comunica de cele mai multe ori. Sau raspund grabiti si parca usor deranjati de intrebarea noastra oarecum incomoda “ Pai cum altfel decat printr-un credit bancar, evident!”
Am simtit nevoia sa impartasesc aceste idei cu clientii nostri, partenerii nostri si cu toti prietenii nostri antreprenori, pentru ca in perioada urmatoare, exact la aceste surse va trebui sa ne gandim cel mai putin, in
schimb sa gasim altele ca alternativa sanatoasa pentru afacerile noastre.
Traim vremuri in care vedem ca modelele clasice de afaceri incep sa se transforme, unele afaceri se prabusesc, altele se reorganizeaza si se reinventeaza dupa socul suferit incepand cu luna martie 2020…
Alternative la banci?
Si in aceste vremuri extrem de volatile nici modelele de finantare nu au cum sa ramana cele clasice. De accea va invit sa va ganditi la alte surse de finantare in afara creditelor bancare. Bun, veti spune, si ce ar trebui sa facem atunci? PageOne are trei sfaturi in ceea ce priveste finantarea in perioada urmatoare, cel putin pana la finalul anului viitor.
Cateva propuneri:
• Conservati-va lichiditatile si mariti-le, cat de mult puteti. Acum si in viitorul apropriat, sloganul “Cash is King” este mai actual ca oricand. Mariti-va gradul de lichiditate prin orice mijloace. Renuntati la o parte din profit pentru a incasa banii in avans de la clienti, platiti mai mult la furnizori dar la termene mai lungi si pe baza unui plan bine stabilit si neaparat dupa ce voi va veti fi incasat deja banii. Revizuiti-va stocurile vechi si valorificati-le, chiar si sub pretul cu care le-ati cumparat. Nevoia de a ramane lichizi in perioada urmatoare ar trebui sa prevaleze nevoii de profitabilitate.
• Revizuiti-va afacerea intr-un mod cat mai pragmatic si rece. Analizati ceea ce este realist in afacerea voastra si ceea ce este mai putin realist. Nu faceti acest exercitiu singuri, va fi greu sa renuntati la entuziasmul vostru si sa analizati afacerea “la rece”. Faceti acest exercitiu cu un consultant, un partener de incredere care stiti ca va va spune intotdeauna adevarul despre cum se vede de la el afacerea voastra acum si mai ales care e perspectiva in viitorul apropiat.
• In cazul in care chiar aveti nevoie de finantare, indreptati-va si catre alte posibile surse printre care atragerea de parteneri in afacere sub diferite forme (de ex: prin participarea la capital).
In perioade de criza nu sunt multe instrumente de care dispuneti pentru a va feri de “tsunami” dar o cazemata solida construita la momentul potrivit si de dimensiunea potrivita poate fi mai mult decat un colac de salvare.